Hit tjedna: Detour – Sve o našim danima

Grupa Detour sa pjesmom Slike o našim danima, je Samobor TV Hit tjedna od 09. do 16. studenog 2019.

Perjanice domaće mainstream pop scene, grupa Detour za jesenje, kišne dane nude nam predivnu, sjetnu, nostalgičnu glazbenu priču.

“Slike o našim danima’ sedmi je po redu singl s još uvijek aktualnog petog studijskog album ‘Tourdetour’ za kojeg autor Nenad Borgudan govori:

‘Možda sam to već izjavio, ali ovaj album nam je donio zaista predivnih trenutaka, nagrada, velikih koncerata, putovanja i kao za neki njegov završni čin namjerno je ostavljena upravo ova pjesma koja govori o prolaznosti života, tzv. ‘circle of life’, svojevrsni vremeplov, slikovnica ispremiješanih uspomena kojih se rado prisjećamo. Pjesma je već duže vrijeme bila napisana, nadam se da sam uspio u naumu dočarati jedan uhvaćeni poseban trenutak kojeg svi doživimo barem jednom u svom životu.’


Režiju video broja potpisuje mladi, talentirani Dinko Šimac koji je s Detourom surađivao i na njihovom zadnjem singlu ‘Ima i nema’. Vjerujemo kako će se o ovom spotu dugo govoriti jer je redatelj vrlo originalno stvorio jedan video zapisa nelinearnih faza života i uspomena dočaravši djetinjstvo, mladost i starost svih članova benda.

Vrlo inovativno i originalno, pa čak možemo slobodno reći i revolucionarno korištene su prednosti današnje viralne tehnologije o čemu i sam redatelj govori:

‘Pomoću korištenja umjetne inteligencije, aplikacija FaceApp omogućila mi je impresivno realistične rezultate koje u pravim uvjetima nadmašuju i vrhunski make-up koji se često koristi za simuliranje starenja glumaca. Tematika pjesme “Slike o našim danima” savršeno je sjela uz moja tadašnja razmišljanja o uklapanju ove aplikacije starenja lica. Razvio sam metodologiju kako primijeniti efekt starenja i u video obliku i u suradnji s kolegicom počeo dodavati godine članovima benda.”

Šimac je pojasnio i kako je uspio dočarati mladost:

“Mladost smo prikazali kroz stvarne fotografije iz djetinjstva članova benda gdje fotografije nose valovi i izvrću ih preko stijena, plutaju i nestaju kao i uspomene iz daleke prošlosti. Sadašnjost smo prikazali kroz igru s instant fotoaparatom prilikom čega članovi benda ‘naivno pokušavaju zaustaviti vrijeme’ kroz fotografije istovremeno ih prikazujući i u njihovoj ‘staroj” varijanti gdje se isprepliću sa sadašnjosti, na novonastalim fotografijama i u trenutku izvođenja pjesme.”

Nerijetko su njihovi dosadašnji singlovi ‘Zaljubila sam se’, ‘Bez tebe’, ‘Biram’ i ‘Vikend’ s albuma koji je miljenicima publike osigurao nekoliko nagrada među kojima izdvajamo Porin u kategoriji za ‘Najbolji album pop glazbe’, ‘Pjesma godine’, te ‘Najbolja izvedba grupe s vokalom’, osvajali vrhove top lista pa se tako i s ovim singlom priželjkuje slična budućnost.